Grade 6 Gap Analysis - Language Arts

Start

Grade 6 Gap Analysis - Language Arts

1. Which represents the complete subject in the sentence below?

The lovely, white clouds drifted across the sky.


Correct Answer:

2. Which represents the complete predicate in the sentence below?

Since yesterday we have started painting the room.


Correct Answer:

3. Which punctuation mark is best suited to be placed at the * in the sentence below?

How wonderful it is to see you again*


Correct Answer:

For questions 4 and 5, select the correct form of the verb in brackets to complete each sentence.

4. During the movie, Sam stood up and (drop) his popcorn.


Correct Answer:

5. He has (defeat) all who have challenged his title.


Correct Answer:

For questions 6 to 13, select the most suitable word or phrase to complete each sentence.

6. _____ said that there is a long line at the bank.


Correct Answer:

7. I will _____ consider your offer.


Correct Answer:

8. The presenters at the session were _____ intelligent.


Correct Answer:

9. The plane arrived __________ than we expected.


Correct Answer:

10. The doctor, in addition to the nurses, _____ the patients at the hospital every day.


Correct Answer:

11. _____ still belong with their mother.


Correct Answer:

12. The whole class _____ at 3 p.m. tomorrow.


Correct Answer:

13. The flock of birds _____ across the sky.


Correct Answer:

14. Which word requires an apostrophe in the sentence below?

Whenever it rains heavily, Sue says her dogs kennel is flooded.


Correct Answer:

15. Which of the following sentences has INCORRECT subject-verb agreement?

Sentence 1: It’s amazing that there are never any leftovers in my house after Christmas.
Sentence 2: The thought of all the home repairs we need after the bathrooms flooded are daunting.
Sentence 3: Any book about space visits from Martian aliens are my idea of a good read.
Sentence 4: Subject-verb agreement usually gets trickier as sentences expand.


Correct Answer:

Read the paragraph below then use it to answer questions 16 to 18.

The surface of the earth receives the direct rays of the sun when the skies are clear. The temperature of the earth (i) ____ rises because the earth heats up quickly with the sun’s direct rays. However, the earth’s surface receives less of the sun’s rays when the skies are cloudy. (ii)____ the temperature of the earth is cooler (iii) ____ the earth heats up more slowly. During the day, therefore, temperatures are hotter with clear skies but cooler with cloudy to overcast skies.
Primary English Across the Curriculum - Grade 4

16. Which word is BEST suited at (i)?


Correct Answer:

17. Which word is BEST suited at (ii)?


Correct Answer:

18. Which word is BEST suited at (iii)?


Correct Answer:

19. Which punctuation marks are to be inserted at 1 and 2 in the sentence below?

The principal remarked, 1We must prepare the speech2 it has to be delivered tomorrow.”


Correct Answer:

20. In which sentence is a third person pronoun used?

Sentence 1: I will be using yours since mine is broken.
Sentence 2: May I borrow your pencil please?
Sentence 3: The prize was theirs for the taking.
Sentence 4: You will soon be able to see the doctor.


Correct Answer:

For questions 21 and 22, read each sentence carefully. Use the word parts of the underlined word to determine which meaning is MOST SUITABLE for the word.

21. Technology has brought about immeasurable improvements in people’s way of life.


Correct Answer:

22. Encyclopaedias are invaluable sources of information.


Correct Answer:

Use the clue given in question 23 to select the correct spelling for the word.

23. Clue: A particular event


Correct Answer:

For questions 24 and 25, select the best meaning for the underlined word in each sentence.

24. Mike had to crane his neck to see the procession.


Correct Answer:

25. People who practise improper garbage disposal should be made to pay a fine.


Correct Answer:

26. Which of the following shows the correct syllabication of the word disappearance?


Correct Answer:

For questions 27 to 29, select the word with the most suitable meaning for the underlined word in each sentence.

27. Tim was famished because he had not eaten all day.


Correct Answer:

28. Skydiving is a daunting idea to many people.


Correct Answer:

29. Ryan has such a kind disposition that he always helps people.


Correct Answer:

30. What would be the author’s purpose for writing a book containing the school rules and the consequences for violating those rules?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 31.

I play basketball every weekend. My friends and I play during recess and after school. My mom took me to a basketball game once. I got to see Michael Jordan play. That was the greatest day of my life.

31. Which would make the MOST SUITABLE topic sentence for the paragraph?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 32.

Joshua was 10 years old on Friday, June 12, 2020. He had a dozen of his friends at his party the following day. They played Scavenger Hunt, Pictionary and Scrabble. They had fun eating ice cream and cake.

32. What is the most likely reason for the party being held on the following day?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 33.

During the month of August, sea turtles, or the leatherback turtles as they are called, come to the beaches on the North East Coast of Trinidad. With their large front flippers the female turtles dig large pits in the sand and then deposit perfectly round white eggs. The eggs have leathery shells. The female turtles push the sand over the eggs and then crawl back into the ocean. Many people are curious to see the turtles lay their eggs.
English for All - Book 2

33. Which of the following statements is an inference?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 34.

In the long hot summer of 1921 a serious drought hit the country. Springs dried up, the wells filled with frogs, and the usually sweet water from our pump turned brown and tasted of nails. It was a scourge to the village. For weeks, the sky hung hot and blue, trees shriveled and crops burned in the fields. The old folks said the sun had slipped in its course and that all of us would very soon die. There were prayers for rain.
Royards: A Complete Language Arts Course for GSAT

34. What is the main idea in the paragraph?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 35.
Tourists enjoy a wide variety of foods in the Caribbean. Foods in the islands range from international dishes to local dishes prepared in the Caribbean style cooking. Each island offers its local dishes which are well-liked by most tourists. Fresh sea foods, crabs, fish, lobster, cascadura and shark are abundant in these islands. They are also treated to a variety of fruits – melon, bananas, mangoes, guavas, papayas – which they are all familiar with.
Royards: A Complete Language Arts Course for GSAT

35. What is the main idea of the paragraph?


Correct Answer:

Read the extract from a story then use it to answer question 36.

Misha’s mother has asked her to water the plants in the front yard for her. One of the plants is called snake plant because it is slender and twisty. Misha notices that when she gives it a lot of water the leaves look droopy. However, since last week she has watered it only once and the leaves are looking fresh and upright again.
(Adapted) SAU

36. Which text structure is MOSTLY present in the extract?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 37.

When a river receives a lot of extra water it may flood. During a flood there is plenty of water, and most people wouldn’t think that dehydration was a serious risk. Flood waters however are mostly polluted and not safe to drink. People who drink the contaminated water may suffer from illnesses or diseases such as typhoid. You can prepare for flooding by filling many containers with fresh, clean drinking water. You can also use sandbags to protect your house and to soak up the water. Be prepared and be safe.
Retrieved from: https://ereadingworksheets.com

37. Which text structure is present in the underlined sentences in the paragraph?


Correct Answer:

Read the short story below. Use it to answer question 38.

Look before you Leap
Once, a fox was very thirsty. He saw a big well nearby and peeped into it. The fox slipped and fell into the well. He tried to come out but could not do so. After some time, there came a goat who was also thirsty. He too peeped into the well. The fox saw the goat and said from inside the well “The water is very sweet. Come and come to enjoy. The foolish goat jumped into the well. The clever fox climbed onto the back of the goat and jumped out of the well.
Retrieved from: https://www.english-for-students.com

38. Which sentence BEST represents the climax of the story?


Correct Answer:

Read the lines below. Use the information to answer question 39.

The wind cracked his whip,
The storm flashed like a match in the dark,
And the animal cloud marched one by one Under the tent of the sky.

39. What understanding does the poetic device used in the line “the storm flashed like a match in the dark” give the reader?


Correct Answer:

Read the excerpt below. Use it to answer questions 40 – 42.

The slope was as slippery as glass, and Sprat found himself going faster and faster. He could do nothing but clutch his school bag and shut his eyes. Stones and stumps of dead plants bruised him and stabbed through his khaki trousers. It was as well that his mother could not see him just then. He was nearing the bottom of the slope and the cacti were rushing up at him. Just in time, he flung himself aside and clasped the astonished goat around his neck.
Now this goat was very good-natured as goats are. Suddenly her quiet morning was shattered and she was rolling, sliding, kicking and wriggling her way into the cactus patch with a plump Sprat Morrison clutching tightly to her. She had good lungs and used them. In fact she bawled long and loud and for a Papine Goat used to scaring off dogs and goat thieves, that is very loud. Still, she did not butt Sprat, not even when they landed together in the cactus patch, with Sprat on top and the cactus underneath.
From: Sprat Morrison

40. Which line suggests that Sprat and the goat had a good relationship?


Correct Answer:

41. What effect did the slipping slope have on Sprat?


Correct Answer:

42. What does the term “the goat was good-natured” mean as used in the passage?


Correct Answer:

A visitor from abroad wishes to travel to Montego Bay. He will be using the table of contents from a Traveller’ Guide magazine to find out more about Montego Bay.

Read the table of contents then use it to answer questions 43 and 44.

Table of Contents
Immigration………………………. 4
Visitor’s services…………………. 7
History of People and Places……. 18
Calendar of Events………………. 29
Boarding and lodging……………… 35
Travel tips…………………………. 39
Recreation…………………………. 44
Means of Transport………………… 48
Maps………………………………. 49
Places of Interest…………………… 51-55
Royards: A Complete Language Arts Course for GSAT

43. A tourist wants to find out which hotel has the best rates. Under which section should she look?


Correct Answer:

44. Which pages inform the visitor about Montego Bay - its people and origin?


Correct Answer:

Use the information below to answer question 45.

Shane is conducting a research on how a person is selected as a National Hero in Jamaica. He was told to write questions that would help him with his research.

45. Which question would be most helpful in getting information for his research?


Correct Answer:

Allison did a research on water and found the information below. Use the information to answer question 46.

I. It is estimated that 15% of worldwide water use is for household purposes.
II. These include drinking water, bathing, cooking and sanitation.
III. Basic household water requirements have been estimated at around 50 liters per person per day, excluding water for gardens.
IV. In some areas of the world farmers rely on irrigation to grow any crop.
V. Most household water is treated and returned to surface water systems.

46. In giving a summary of how water is used for domestic purposes, which sentence would not be included?


Correct Answer:

Study the table of contents from a book about music. Use the information to answer items 47 and 48.

47. To which heading/subheading would you go to find the answers to the question “Are steel drums used for Calypso”?


Correct Answer:

48. To which heading/subheading would you go to find who are some well-known Jamaican singers in addition to Bob Marley?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use the information to answer question 49.

In Jamaica today, we have many different ways of entertaining ourselves such as watching television, going to the movies or using a computer. In the past, however, people had to make their own entertainment.

49. Which sentence BEST summarizes this information?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use it to answer question 50.

Every part of the market was filled with people. There were those vendors who shouted out to shoppers encouraging them to buy. Others were busy chatting with customers. In the mix children waited excitedly to get what they wanted as mothers bargained with vendors. Throughout the market there seemed to be a rush and hurry as people moved about, inching their way among the crowd. And the noises seemed never ending.
Royards: A Complete Language Arts Course for GSAT

50. Which title BEST summarizes the paragraph?


Correct Answer:

Read the following information. Use it to answer questions 51 and 52.

51. Which text feature would be MOST APPROPRIATE at A?


Correct Answer:

52. Which text feature would be MOST APPROPRIATE at B?


Correct Answer:

Read the sentences below. Use the information to answer question 53.

This cunning little spider-man often plays tricks on others.
He has a spider’s body, but acts and speaks like a man.
Very often, however, it is the trickster who ends up being tricked.
Anansi is one of the best-loved Jamaican folk tale characters.

53. In arranging a paragraph using the given sentences, which sentence would best be placed FIRST?


Correct Answer:

Read the jumbled paragraph below. Use it to answer question 54.

She took him by the hand and led him to the policewoman at the market entrance. Just then, his mother ran up to them, relieved to find her little boy safe and sound. She saw a small boy standing alone beside one of the stalls. While she was at the market, Ashley heard a child crying.

54. Which should be the FINAL sentence in the paragraph?


Correct Answer:

Read the verse from a poem then use it to answer questions 55 and 56.

So then he started to work; Stone after stone he brought The little waves beat at the wall; By day and night they fought, Their white hair streaming in the wind, Their manner quite distraught.
Extract from “The Waves”

55. What is meant by “the little waves beat the wall’?


Correct Answer:

56. Which figure of speech is used in the verse?


Correct Answer:

57. Which phrase is most suitable to complete the simile below?

All night long the heavy rains beat like _____.


Correct Answer:

A student saw the instructions below written on the whiteboard in the classroom. Use it to answer question 58.

Your teacher has asked you to write an essay answering the question, “Why do you like your favourite subject in school?” Before you begin writing, think about which school subject you like best. Consider exactly what it is you like about that subject. Think about interesting things you have learned or done in that subject. Now write an essay for your teacher telling why you like your favourite subject.

58. Which sentence BEST represents the MAJOR INSTRUCTION for the task to be done?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use the information to answer question 59.

The gradual migration of life from the ocean to the land was another major step that made many advances possible. Eventually, plants and animals divided into males and females and possibilities increased for developing new and varied species. To date, more than 400 000 species of plants and 1 200 000 species of animals have developed. _____ the senses of sight and hearing improved in animals and brains grew and developed. Finally, intelligence progressed, leading to the development of human beings.
Retrieved from: https://documents.uow.edu.au

59. Which signal word would be best placed in the blank space?


Correct Answer:

Read the paragraph below. Use the information to answer question 60.

Every year, on August 6, Jamaica celebrates independence with various activities. Flag raising ceremonies take place in towns and villages throughout Jamaica. Events such as concerts and exhibitions are held in schools and community centres. There are many exciting events at the National Stadium. The float parade, fireworks and grand gala are the main highlights. Other activities are world Reggae Dance Finals, National Thanksgiving and Church Services.
Primary English Across the Curriculum - Grade 4

60. Which sentence is most suited to include in support of the main idea?


Correct Answer:

Home

Report

Strand Number of items Number of responses at each level
level1 level2 level3 level4
Structure/Convention 20
Total /20
Vocabulary 9
Total /9
Main Idea 13
Total /13
Research 10
Total /10
Writing 8
Total /8
Total /60

Please follow the following steps to send the report to us :

Click on     Write your full name and your email address and click on submit.